Izvedene dejavnosti

Novo iz ZdravKO-ta!

V petek, 13.11., smo se malce posladkali, seveda vse v okvirih zdravega življenja, saj je bil »štrudel« narejen iz pirine moke. Tudi tokrat je bil naš sponzor Center biotehnike in turizma Grm Novo mesto.
Več pa povedo slike.

Ekološka ekskurzija v okviru projekta ZdravKo Dren

Bil je vroč poletni dan, sreda, 1. julija, ko smo se odpravili proti sotočju rek Krke in Save.
Na turistični kmetiji Hribar v Podbočju smo najprej napolnili naše želodčke z okusnim domačim obrokom, nato pa po prečkanju Save nadaljevali proti Bizeljskem. Stara vas na Bizeljskem je obdana z lepimi, z vinogradi poraslimi hribi, ki pod sabo skrivajo kleti iz zbitega kremenčevega peska, imenovane repnice. V eni izmed njih, v Repnici Najger, smo degustirali njihova domača vina. Ob povratku nas je v Črncu pri Brežicah čakalo še čudovito, dišeče in opojno doživetje na zeliščarski kmetiji Fabinc. Prepričali smo se, da drži znani rek, da za vsako bolezen rož’ca raste.
Za konec: bilo je res lepo. Priporočamo!

Pohod NOVO MESTO V ŽICI

Tudi mi smo se  udeležili pohoda Novo mesto v žici, ki smo ga v soboto, 9. maja ob 8.30 uri začeli na Loki, končali pa dve uri kasneje v Kettejevem drevoredu pred Tilio. Tako smo obeležili jubilejni dan zmage nad fašizmom.
Na kratko povedano: imeli smo čudovito vreme, dobro družbo ter prečudovito pomladno razpoloženje.
Pohod ob žici v NM Pohod

 

OBELEŽILI SMO SVETOVNI DAN ZDRAVJA

7. 4. smo v sodelovanju z Zdravstvenim domom Črnomelj obeležili svetovni dan zdravja.
V okviru projekta promocije zdravja ZdravKo Dren nas je obiskal Aljaž Kren, mag. zdrav. nege, ki je za študente izvedel delavnico o temeljnih postopkih oživljanja.

V primerih zastoja srca je zelo pomembno, da znamo hitro in pravilno odreagirati, saj vsaka izgubljena minuta zmanjša možnosti preživetja kar za 10 %.

Naučili smo se tudi rokovati z defibrilatorjem.

Ob svetovnem dnevu zdravja smo uredili tudi šolski stenčas.


SEDEM STEBROV ZDRAVJA

Prvoaprilsko sredino popoldne je bilo na naši šoli spet pestro. V okviru projekta ZdravKo Dren smo povabili medse strokovnjakinjo na področju zdravega življenja, mag. Karin Rižner. Na nadvse zanimiv in preprost način nas je seznanila s sedmimi stebri zdravja. Ali ste vedeli, da trdno zdravje temelji na sedmih stebrih: zdrava prehrana, čista voda, nega telesa in duha, gibanje na svežem zraku, zadosten spanec v temi, stik z zemljo in zadostno sončenje?

V svojem predavanju se je predavateljica dotaknila citata znanega misleca Hipokrata: “Bolezni ne pridejo nad nas kot strela z jasnega. Razvijajo se počasi skozi majhne dnevne prekrške proti naravi. Ko se nakopiči dovolj prekrškov, se nenadoma pojavi bolezen.”, katerega ima napisanega na svoji spletni strani, kjer si lahko še več preberete o stebrih zdravja.

Ko smo osvojili vse te stebre, smo postali lačni. A ne za dolgo. Čakala nas je obložena miza dobrot zdrave hrane. Za ta dogovdek smo izbrali pirino in ajdovo moko, produkte priznane hiše Mlinarstva Rangus iz Vrhpolja pri Šentjerneju, iz katerih so pridne roke dijakov in zaposlenih s Srednje šole za gostinstvo in turizem,  Center Biotehnike in turizma Novo mesto, izdelale res lepe in nebeško dobre sladice.

Ni treba posebej povdarjati, da je na koncu zmanjkalo vsega.


ŠTUDENTI KOT PROMOTORJI ZDRAVJA

Na srednji šoli je 26. 3. 2015 potekal sejem učnih podjetij. Na sejmu  so se predstavili tudi študentje 2. letnika, smer komercialist, s turističnim proizvodom, ki so ga razvili v obliki projektne naloge v okviru mednarodnega natečaja Več znanja za več turizma. Svoj projekt so poimenovali PASTIRJI ZELIŠČARJI Z GORJANCEV.

Na stojnici so predstavili zdravilne učinke rastlin z območja Gorjancev in izvedli promocijo delavnice, ki so jo oblikovali na podlagi zgodbe o vilah in pastirjih. Delavnico so zastavili na načelih trajnostnega turizma in medgeneracijskega učenja.

Tudi na ta način smo se približali uresničevanju osrednjega cilja projekta ZdravKo Dren in ta je, da bi študenti postali promotorji zdravega načina življenja v svojem okolju.


amarant

O zdravem vrtnarjenju

V sklopu projekta promocije zdravja ZdravKo Dren smo 4. 3. na šoli gostili gospo Fanči Perdih iz podjetja Amarant, d. o. o..

V izredno zanimivem in poučnem predavanju smo izvedeli, kako lahko pridelamo zdrave rastline brez uporabe pesticidov ter kako si pri tem pomagamo z domačimi sortami semen. Predavanje je temeljilo na metodi biodinamičnega kmetovanja in je bilo primerno tako za začetnike, kot tudi za vse tiste, ki se že ukvarjajo z vzgajanjem in pridelavo vrtnin  ter poljščin. Zelo koristno je bilo, ker nas je predavateljica opozorila na najpogostejše napake, ki jih delamo pri delu na vrtu ali polju.

Na koncu predavanja smo imeli udeleženci možnost kupiti domače sorte semen in sadik, ki jih vzgajajo v podjetju Amarant. Zdaj ko smo opremljeni z novimi znanji in setvenim koledarjem, bomo z veseljem primerjali svoje izkušnje in rezultate dela.

Udeleženci predavanja pa smo si bili enotni, da bi se bilo dobro z gospo Fanči Perdih srečati še kdaj, saj se zavedamo, kako pomembna je samooskrba, ki nam omogoča, da se prehranjujemo zdravo in kvalitetno.


Izdelki iz pirine moke – projekt ZdravKo Dren

Najdaljši dan v tednu, ponedeljek, 23. 2. 2014, smo si skrajšali s slastnimi, sveže pečenimi dobrotami iz pire.
Ja, seveda, uganili ste: to je zelo zdravo živilo, ki ga je pridelal in doniral gospod Jože Hočevar. Dijaki Centra biotehnike in turizma GRM Novo mesto, Srednja šola za gostinstvo in turizem, pa so se pridno lotili dela in nam pripravili pirine priboljške.
Na sliki lahko prepoznate muffine, kifeljčke, kruh in ostale dobrote.
Da je vsega hitro zmanjkalo, ni treba posebej povedati.

This slideshow requires JavaScript.

Debata

Študenti 1. letnika so se v ponedeljek,  9. 2. 2015, pomerili v debati, na katero so se v okviru predmetov ekonomija, osnove poslovnih financ in poslovni tuj jezik postopoma pripravljali skozi cel januar.

 

Trajnostni razvoj

Predstavitev predavanja mag. Janeza Baureja, 23. 1. 2015.

Na koncept trajnostnega razvoja se v današnjem času opozarja na vseh področjih, tudi na glasbenem. Tako se je tudi predavanje mag. Janeza Bauerja z naslovom Trajnostni razvoj in zdravje začelo z glasbenim vložkom skupine Muse, The 2nd Law: Unsustainable (netrajnostno).

 

več…

Sejem NARAVA- ZDRAVJE 2014

Predstavitev obiska sejma Narava – zdravje, 16. 11. 2014.

več…

Uvodno srečanje

Predstavitev projekta za študente, 16.10.2014, ob 10.45 v P1

Na šoli smo začeli izvajati dvoletni projekt ZdravKo Dren, ki smo ga zasnovali sodelavci Višje strokovne šole. Za študente smo pripravili predstavitev projekta in aktivnosti, ki se bodo izvajale. Ob tej priložnosti so študente nagovorili ravnateljica Višje šole, mag. Iris Fink Grubačević, direktorica Zdravstvenega doma Novo mesto, dr. Milena Kramar Zupan, in direktor Ekonomske šole Novo mesto, Jože Zupančič.

 

Vabilo